Kuchnia Pięciu Przemian dla Dzieci

forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę


  • Index
  •  » Archiwum
  •  » Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

#46 2011-01-05 22:45:49

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Misimama też czytałam dużo pozytywów na temat stwii jednak nigdy nie stosowałam i nie wiem jaki ma wpływ na organizm ludzki. Stewia jest w smaku słodkim oczywiście.

Offline

 

#47 2011-01-06 21:47:58

idelka75

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-01-02
Posty: 16
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Cześć, ja też zastanawiam się, czy nie przedobrzyłam z tymi zmianami. Od początku roku młodego (rok i 8 m-cy)  karmię według zasad (starszy przedszkolak jeszcze jada w przedszkolu normalnie, w domu jada z nami zdrowo), i właśnie nie wiem czy nie dodaję za dużo przypraw. Bo tak jak przedtem nie dodawałam małemu właściwie nic poza bazylią i oregano, tak teraz dodaję różne. Zdarzyło mi się, że ze trzy razy budził się po spaniu dziennym z takim okropnym płaczem, że aż się bałam, płakał, wił się, jakby ewidentnie go bolał brzuch. Nie myślcie, że dodaję jakieś straszne ilości, zwyczajnie zaczęłam dodawać różne przyprawy (szczypty) do wielu potraw, zaczęłam gotować mu większość jedzenia (nawet owoce i kaszki dla dzieci), więc te wicia się mnie zaniepokoiły. Ach, i czasem pojawiają się mega rumieńce, chociaż te miewał też wcześniej. Dziś było lepiej, mam więc nadzieję że minie, ale myślicie że przesadziłam z przyprawami?

I jeszcze druga sprawa: jak łączyć dwa różnie przyrządzone jedzenia? Np. jak na patelni zrobiłam warzywa z cebulką i chcę to dodać do gotowanej właśnie zupy, a na koniec, już na talerzu, chcę dodać oliwę, jak powinnam postępować? Czy liczy się ostatnia przemiana, na której zakończyłam robienie potrawy? Tu jakoś się gubię..


Moje ukochane smyki:
Mateusz 4 latka (25.01.2007)
Karol 2 latka (25.04.2009)

Offline

 

#48 2011-01-06 23:48:42

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Idelka jak dajesz szczypty przypraw to nie przedobrzysz. Potrawa wchodzi w taką przemian e na jakiej kończysz.

Offline

 

#49 2011-01-07 12:59:29

idelka75

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-01-02
Posty: 16
Punktów :   

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Magdalena Dudek napisał:

Idelka Potrawa wchodzi w taką przemian e na jakiej kończysz.

Magda, czy ta zasada dotyczy tylko złożonych potraw czy też działa zawsze, także przy prostych, np przy ryżu: ryż jest Metalem, ale gdy dodam do niego soli na końcu stanie się Wodą, a gdy dodam parę kropli soku z cytryny pozostanie Drzewem?


Moje ukochane smyki:
Mateusz 4 latka (25.01.2007)
Karol 2 latka (25.04.2009)

Offline

 

#50 2011-01-07 13:12:49

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

idelka75 napisał:

Magdalena Dudek napisał:

Idelka Potrawa wchodzi w taką przemian e na jakiej kończysz.

Magda, czy ta zasada dotyczy tylko złożonych potraw czy też działa zawsze, także przy prostych, np przy ryżu: ryż jest Metalem, ale gdy dodam do niego soli na końcu stanie się Wodą, a gdy dodam parę kropli soku z cytryny pozostanie Drzewem?

Dokładnie tak.

Offline

 

#51 2011-01-08 16:15:15

misiamama

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2011-01-03
Posty: 9
Punktów :   
wiek dzieci?: 2,5 i 5
wiek użytkownika: 32

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

W książce Kuchnia Polska wg PP jest przepis na chleb domowy na zakwasie. Jako składnik podany jest suchy żurek, wiecie co to jest i skąd wziąć? Druga rzecz to zaczyn, który można wykorzystać do kolejnego pieczenia, tylko nie wiem jak. Czy taka mała ilość pozostawionego wystarczy?

Offline

 

#52 2011-01-08 16:49:14

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Misiamama ja chleba nie piekę .Napisz w tej sprawie do Moniki na meila, powinnaś mieć namiary na końcu książki.

Offline

 

#53 2011-01-12 21:26:25

gagatek

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2010-07-26
Posty: 8
Punktów :   
wiek dzieci?: 2 lata

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Magdo, to ja mam jeszcze pytanie odnośnie przedszkola: do państwowego zanosisz własne jedzenie? Pozwalają na to? Trzeba zostawiać jakieś próbki dla sanepidu czy coś? Wszystkie posiłki dostarczasz czy Kaspian coś je "przedszkolnego"?

Offline

 

#54 2011-01-13 09:08:43

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Gagatku Kaspian do prywatnego chodzil bo się do państwowego nie dostał. Teraz od września już do pańswowego pójdzie. Biorą próbki do sanepidu w państwowym robią to samo. W przedszkolu zastrzegłam ,że nic poza jedzeniem ,które ja mu przynoszę dać mu nie mogą i tego się trzymają. W państwowych dwuch jak rozmawiałam też nie robią problemów.

Offline

 

#55 2011-01-13 10:37:45

Tardi

Użytkownik

26351022
Zarejestrowany: 2010-09-30
Posty: 60
Punktów :   
skąd?: Warszawa
wiek dzieci?: 16 m-cy
wiek użytkownika: 29

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Madziu, to herbatek TLI - daje się Lukrecję - czy taka zwykła z apteki KORZEŃ LUKRECJI to to jest to?
w książce jest pieczony schab, i mam pytanie czy takie same przyprawy dać, jakbym chciała zrobić w piekarniku indyka-udziec z indyka?i tak samo można zrobić skrzydła indycze w piekarniku? (dla mamy karmiącej)

Ostatnio edytowany przez Tardi (2011-01-13 11:43:05)

Offline

 

#56 2011-01-13 12:34:33

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Tardii schab pieczony możesz zjeść jak nie karmisz alergika lub masz dziecko wyprowadzone z alergii. Możesz zrobić tak samo jak indyka.

Offline

 

#57 2011-01-13 12:40:07

Tardi

Użytkownik

26351022
Zarejestrowany: 2010-09-30
Posty: 60
Punktów :   
skąd?: Warszawa
wiek dzieci?: 16 m-cy
wiek użytkownika: 29

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Magdalena Dudek napisał:

Tardii schab pieczony możesz zjeść jak nie karmisz alergika lub masz dziecko wyprowadzone z alergii. Możesz zrobić tak samo jak indyka.

Karmie alergika i wlasnie juz dawno zauważyłam ze wieprzowina mu szkodzi jak ja jem, dlatego pytam i indyka i skrzydła indycze czy można przyprawić jak schab przepis z książki

Offline

 

#58 2011-01-13 13:30:28

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Tardi zle zrozumiałam. Możesz

Offline

 

#59 2011-01-14 14:18:32

 patka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-12-30
Posty: 13
Punktów :   
skąd?: wiocha w górach
wiek dzieci?: 1,5 roku
wiek użytkownika: 31 lat

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Magda ja po poradę..Napiszę ci co małą je, a ty mi powiedz czy to jest Ok   Na rano i kolacje je owsiankę wg przepisu z waszej książki, ok. 10 je albo troszkę zupki z chlebkiem, albo chlebek ze smarowidłem, ok. 12.30 je zupkę z mięskiem, a o 16 zupkę bez mięska, ok. 18 sam chlebek. Niestety żadne z drugich dań jej nie pasuje, najwięcej mi zjada zupki, i to tylko kartoflanki z waszej ksiażki, reszta też póki co jest be.. Zatem codziennie wciąga tę kartoflankę i owsiankę - czy może tak jeść? mam nadzieje że z czasem polubi i inne dania, ale póki co..nie ma sensu wciskać jej na siłę. Co o tym myślisz?
Poza tym polubiła już herbatkę TLAI, ale piszesz, ze najlepiej jest gotować herbatki z 3 lub 5 przypraw - ja gotuję z 4, hmmm..Mam to zmienić, jesli tak to na jaką?
I jeszcze raz poruszę temat tych jej śmierdzących bakow...Słuchaj, ja gotuję z nosem w książce, ściśle wg przepisu, i nie wiem gdzie mogłabym przesadzać ze smakiem słodkim...a młoda cały dzień puszcza wielkie śmierdzące bąki, że paść można...Kupy też są gigantyczne..czy to może oznaczać ze ona znów ma kłopoty ze strawieniem tego jedzenia?

Offline

 

#60 2011-01-14 16:07:47

 Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Zarejestrowany: 2010-07-15
Posty: 599
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Patka sama kartoflanka to trochę mało, potrzeba jej też innych warzyw ale i ciecierzycy i soczewicy. Ile ona ma teraz bo nie widzę w podpisie.
Bąki to zbyt mało kwaśnego, bądz nieuregulowane trawienie ale stawiam raczej na niedobór kwaśnego. Zle równoważysz cytryną. W książe ilości cytryny są podane jako około np. 1 łyżeczki.

Offline

 
  • Index
  •  » Archiwum
  •  » Dyskusja na temat kuchni pp dla dzieci ,porady - wątek główny cz. 2

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.noth.pun.pl www.minesite.pun.pl www.zielonaklasa.pun.pl www.java-fon.pun.pl www.asg-orzesze.pun.pl