Kuchnia Pięciu Przemian dla Dzieci

forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2011-01-23 22:33:36

Ululka

Użytkownik

Punktów :   
skąd?: Wrocław
wiek dzieci?: 2 latka
wiek użytkownika: 32

Dieta działa:)

Witaj Magda! Pozdrowienia z Wrocławia:) U nas dieta wg. pp szybko dała efekty. W zasadzie już po miesiącu było lepiej. Moje dziecko w grudniu skończyło roczek i zastanawiam się, co mogę nowego wprowadzić mu do diety. Teraz je owsiankę x 2 (rano i wieczorem), raz zupę mięsną, na podwieczorek: pure z warzyw, ziemniaczki, kasza kukurydziana z warzywami, czasem tylko wafel ryżowy i cyc. Do picia: mleko z cyca (3-4 razy na dobę, w nocy niestety też!), czasem herbatka koperkowa albo wywar z warzyw. 

Ostatnio skosztował paru nowości: zrobiłam mu klopsiki z indyka (bardzo smakowały!), dorwał się też do kopytek (takich normalnych - z mąką pszenną). Raz dałam mu do owsianki suszoną morelę i aż mlaskał.

Zwiększyłam też ilość żółtka i masła do owsianki (prawie całe żółtko, płaska łyżeczka masła). Na razie nie widzę negatywnej reakcji, a na początku to właśnie po żółtku najbardziej go sypało. 

Moje dziecko uwielbia owsiankę i zjada jej ogromne ilości. Gdzieś jednak przeczytałam, że płatki owsiane zawierają kwas szczawiowy i nie powinno się z nimi przesadzać. Słyszałaś coś o tym? Czy faktycznie można przegiąć z owsianką? Czy może na kolację lepiej podawać samą kaszę kukurydzianą? Albo z dodatkiem innych zbóż - płatków jęczmiennych, żytnich itp. Trochę się zaniepokoiłam, bo u nas owsianka to naprawdę podstawa.

Czy mogę już dać dziecku chlebek? Myślałam też o plackach ziemniaczanych, ale takich pieczonych w piekarniku.

Czekam na odpowiedź i przy okazji życzę spełnienia marzeń w nowym roku!

#2 2011-01-24 19:48:19

Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Punktów :   
skąd?: Częstochowa
wiek dzieci?: 7, 16, 18
wiek użytkownika: 38

Re: Dieta działa:)

Ululka pierwsze słyszę o kwasie szczawiowym w płatkach owsianych...może chodzi o te gotowe owsianki do karmienia niemowląt.
Płatki jęczmienne raz na jakiś czas zamiast owsianych będą dobre dla małego jak ze 2,5 roku skończy. A od owsianki sam się będzie odstawiał jak starszy będzie i będzie chciał urozmaicenia. Tak koło 4 roku życia dzieciak potrzebuje codzień coś innego na talerzu.
Chlebek możesz dać, pod warunkiem ,że pogryzie... tutaj dzieci róznie zaczynają jeść chleb. Jedne chca gryżć wcześniej inne są leniuszkami.
A te placki jak zamierzasz zrobić? Ciężko mi się wypowiedzieć na temat czegoś co nie wiem jak wygląda- mazgrnij przepis.
Cieszę się ,że z małym wsio oki ...a jak szwagierkii bąbel?

#3 2011-01-25 09:51:45

Ululka

Użytkownik

Punktów :   

Magda, to jest forum o płatkach owsianych, które trochę mi namieszało w głowie:
http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1347

Może rzeczywiście dobrze te płatki najpierw wymoczyć?

Placki ziemniaczane robię tak: (w kolejności) kilka startych ziemniaków, jedna starta marchewka, starta cebulka, ząbek czosnku i kawałek pora, szczypta imbiru i białego pieprzu, sól, bazylia, zielona pietruszka, szczypta tymianku, 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, żółtko (niecałe dla dziecka), trochę oliwy z oliwek, czarny pieprz. Piekę w piekarniku na papierze do pieczenia. Czy dziecku nie poszkodzą?

Przy okazji jeszcze ciasteczka dla matki karmiącej: szklanka mąki kukurydzianej, szklanka płatków owsianych, trochę soli, zimna woda (tak żeby dało się wyrobić ciasto), trochę cytryny, pół szklanki mąki żytniej, szczypta kurkumy, pół szklanki mielonych migdałów, łyżka miodu, kilka łyżek oliwy, imbir.
Czy takie ciacha są bezpieczne? Już wysiadam z tą dietą karmiącej, chudnę na potęgę i czymś muszę się "doładowywać".

Mały szwagierki całkowicie zbojkotował owsiankę i leci tylko na zupkach. Raz jest lepiej, raz gorzej.

Pozdrawiam i daj znać, co sądzisz o tej dyskusji o płatkach.

#4 2011-01-25 11:35:21

Tardi

Użytkownik

26351022
Punktów :   
skąd?: Warszawa
wiek dzieci?: 16 m-cy
wiek użytkownika: 29

Madzia a dziecko moze takie ciastka owsiane?

#5 2011-01-25 18:45:38

Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Punktów :   

Ululka brzmi pysznie ale nie dla roczniaka, jemu raczej z gotowanych ziemniaków placuszki takie mieciutkie. Wrzuć swoje przepisy na przepisowy watek a ja je na blog przeniosę pod twoim nikiem.
Matka karmiąca zdrowe już dziecko może sobie pozwolić raz na jakiś czas na ciasteczko, zjedz sobie tez czasem morele suszoną, śliwkę, daktyla.
Przez temat płatkowy przedrę się jutro to coś napiszę.

Tardi dziecko koło 2 lat zdrowe takie ciastko może, nie do końca z atopii wyprowadzone bez zadnych innych naleciałości bez migdałów i raczej z mąką pszenną.

#6 2011-01-30 20:52:29

Ululka

Użytkownik

Punktów :   

Magda, no i co z tymi płatkami? Wgryzłaś się coś w temat? Czy płatki owsiane można w takich ilościach? (2x dziennie po ok. 300ml. - a jeszcze więcej by zjadł!)

#7 2011-01-31 08:05:33

andariel

Użytkownik

Punktów :   
skąd?: Pruszków

też jestem ciekawa co z  tymi płatkami - jak byłam na wegedzieciaku kiedyś (bo w końcu byłam wege i tak też chciałam prowadzić małą) to właśnie o tym tez czytałam; pamiętam, że jednak coś, co przeczytałam w książce o 5p mnie uspokoiło, ale nie pamiętam już co...

Madziu - a ja mam prośbę/pytanie dot. zupki z fenkułem (M. wreszcie na niego trafił w P&P - dziękuję Wam za pomoc); chodzi o to, że wyjątkowo muszę zrobić Nince zupkę na kurczaku (mam taką maleńką -chyba- nóżkę, z kostką); i czy jeśli zamiast cielęciny dodam kurczaka w smaku kwaśnym (D), to mam juz wtedy zupełnie zrezygnować  z dodawania bazylii i pietruszki czy tylko ograniczyć ten smak? no i czy dodać za to więcej np. kminku i marchewki? będę wdzięczna za podpowiedź, nie chciałabym sknocić zupki, którą robię po raz pierwszy:)

Ostatnio edytowany przez andariel (2011-01-31 08:07:12)

córeczka 3 latka - azs od 6 tyg. życia; od lipca 2010 na pp; skóra już prawie w 100%zdrowa;
synek - wcześniaczek, obecnie 18 m-cy, skóra zdrowa;

#8 2011-01-31 09:27:02

Magdalena Dudek

Administrator

728849
Call me!
Punktów :   

Ululka płatki długo gotowane nie przejawiaja tkich właściwości, sa lekko strawne i przyswajalne, dodatkowo mozna nimi karmic i bezglutenowców bo błonnik jest bardzo łatwo w takiej owsiance przyswajalny i pięknie działa na cały układ pokarmowy dodatkowo leczy. Spokojnie możesz dawać nawet więcej dziecku jeśli się domaga.

Andariel na kurczaku zupa dla małej to nie najlepszy pomysł. Możesz zrobić i dodac i bazylię i pietruszkę, ale azs-owcy nie specjalnie na kurczaka reagują...chyba ,że z domowej chodowli to przejdzie bez echa.
Gotuj normalnie jak każdą zupę ,możesz dodać ciut więcej kminku i koniecznie czosnek.

#9 2011-01-31 09:34:03

andariel

Użytkownik

Punktów :   
skąd?: Pruszków

Magdalena Dudek napisał:

Andariel na kurczaku zupa dla małej to nie najlepszy pomysł. Możesz zrobić i dodac i bazylię i pietruszkę, ale azs-owcy nie specjalnie na kurczaka reagują...chyba ,że z domowej chodowli to przejdzie bez echa.
Gotuj normalnie jak każdą zupę ,możesz dodać ciut więcej kminku i koniecznie czosnek.

wiem Madziu, że ten kurczak nie bardzo, ale nie mam nic innego i nie wyjdę dziś z domu... mam za to cielęcinę mieloną, więc dam małej potem pulpety i ziemniaczki, mam nadzieję, że to jakoś zneutralizuje ewentualne negatywne działanie tego kurczaka; dziękuję za prędką informację!

Ululko - moja córcia wciąga 3/4 l owsianki dziennie, czasem litr cały

Ostatnio edytowany przez andariel (2011-01-31 09:34:53)

córeczka 3 latka - azs od 6 tyg. życia; od lipca 2010 na pp; skóra już prawie w 100%zdrowa;
synek - wcześniaczek, obecnie 18 m-cy, skóra zdrowa;

Stopka forum

RSS