forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Hej,
Znalazlam kapustę pekińską, choć i z tą nie jest tu łatwo.
Dzięki za propozycję przesłania kaszy, ale na szczęście nie będę musiała zawracać Ci głowy. Dziś okazało się, że brat mojej znajomej co 2 tygodnie jeździ po towar do Polski, więc dostawca kaszy się znalazł
Skoro znalazł się przewoźnik, to chcę też zamówić w Polsce garnki emaliowane (bo oczywiście takich też tu brak) i tu mam pytanie: dlaczego najlepsze są te z ciemnym wnętrzem (taką informację znalazłam w Twojej książce) czy nie mogą mieć jasnego?
I jeszcze jedno: czy mogę do zupy dodawać zmielone ziele angielskie? Czasem ciężko jest wyłowić tę kulkę przed miksowaniem. Jednej kulce odpowiada szczypta?
Dzięki!
PS. Jak byłam w ciąży, to z mężem dla dziewczynki wybraliśmy imię Magdalena:) ale urodził się Filip )
Pozdrawiam.
Nowy użytkownik
Dzewczyny,
mam problem, moja 3,5 letnia Pola nie chce pic herbatek wg pp. Dlaczego tak sie broni? poprosze o rade jak jej wcisnac choc kilka lyzek, czy mozna troche oslodzic miodzikiem rzepakowym?
Od ktorej zaczynalyscie? Obecnie mala ma kaszel a imbirowki boi sie jak ognia!
Administrator
Emilko miło mi bardzo, też lubię to imię, ale z pierwszego dali mi Edyta . Magdalena to moje 2 do niedawna imię na szczęście da się to zmienić w dzisiejszych czasach. Zresztą nie wiem skąd ta Edyta jak i tak od dziecka na mnie Magda wołali.
Ziele oczywiście mozesz zmielić , mnie też nie zawsze udaje się wszystko wyłowić.
magda&pola czasem gdy śledziona i wątroba jest w nierównowadze nie tolerujemy smaku lukrecji. Dodaj małej tej lukrecji szczyptę i z czasem pomaleńku zwiększaj. Miodem możesz słodzić oczywiście. Imbirówkę podaj przy mokrym kaszlu i niewiele 3 razy dziennie po 2 łyżeczki wystarczy. Trzymaj dziecko na zupach z wiekszą ilością cebuli, taka zupa ładnie zwilża kaszel i pięknie się odrywa. Jak bardzo dziecko nie będzie imbirówki chciało nie wmuszaj - zupy tez dobre.
magda&pola mojemu Matiemu nie wchodziła herbatka dopóki karmiłam go cycem. Jak przestałam to od razu zaczął pić i to w dużych ilościach i nie przeszkadzała mu nawet duża ilość lukrecji. Ale tak patrze na wiek Twoich, to już pewno na cycu nie są
Magdalena Dudek napisał:
Emilko miło mi bardzo, też lubię to imię, ale z pierwszego dali mi Edyta . Magdalena to moje 2 do niedawna imię na szczęście da się to zmienić w dzisiejszych czasach. Zresztą nie wiem skąd ta Edyta jak i tak od dziecka na mnie Magda wołali.
Ziele oczywiście mozesz zmielić , mnie też nie zawsze udaje się wszystko wyłowić.
magda&pola czasem gdy śledziona i wątroba jest w nierównowadze nie tolerujemy smaku lukrecji. Dodaj małej tej lukrecji szczyptę i z czasem pomaleńku zwiększaj. Miodem możesz słodzić oczywiście. Imbirówkę podaj przy mokrym kaszlu i niewiele 3 razy dziennie po 2 łyżeczki wystarczy. Trzymaj dziecko na zupach z wiekszą ilością cebuli, taka zupa ładnie zwilża kaszel i pięknie się odrywa. Jak bardzo dziecko nie będzie imbirówki chciało nie wmuszaj - zupy tez dobre.
TO CO TRZEBA WYJĄĆ Z ZUPY PRZED ZMIELENIEM JA ZIELE ANGIELSKIE TEŻ MIELE - WSZYSTKO MIKSUJE..TO ŹLE?
I jesze takie pytanko odnonie gulasza indyczo-cielęcego - w przepisie jest żeby zrobić w zalewie odsmażyć..itd..a potem w innych momentach dodać mięso indycze i cielęce..to ja smaże najpierw na oobnych patelniach?żeby nie łączyć na początku odrazu tych 2 mięs
Ostatnio edytowany przez Tardi (2010-11-27 15:33:33)
Nowy użytkownik
Dzieki Andzia,
a od ktorej z tych herbatek zaczelas? mam ksiazke Magdy i Moniki oraz obie ksiazki A. Ciesielskiej, gotowalam juz chyba wszystkie, ale Pola nie chce ich pic. Szczegolnie teraz przy kaszlu byloby fajnie ja przekonac...
Administrator
Tardi nie robisz zle. Mięso obsmażasz na jednej patelni najpierw cielęcinę a potem indyka.
Dziewczyny, zamykam ten wątek bo to już koszmarny tasiemiec. Następne pytania i problemy proszę byście poruszały w nowych wątkach - każdy problem to nowy wątek i potem dyskusja na dany temat ok?