forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Użytkownik
Olta - a może Muffinki dyniowo-marchewkowe z migdałami i rodzynkami?
Składniki: mała porcja, ja robie x2
· marchew - 2/3 szklanki
· dynia - 1/3 szklanki
· cukier trzcinowy - niecałe pół szklanki
· olej/oliwa - niecałe pół szklanki
· mąka - szklanka
· soda - łyżeczka
· szczypta soli
sł – marchew dynia – mała szatkownica
sł – olej
sł – cukier trzcinowy lub miód (wg smaku)
o- pół łyżeczki imbiru
sn – soda i sól
kw – mąka (wg uznania jaka – ja daje żytnią albo razową, teraz będę próbowac z gryczana)
kw – kilka kropel cytryny
g – kurkuma
sł – migdały zmielone, rodzynki wyparzone wg uznania.
Piec 30 minut w 180 stopni.
Może ktoś mnie poprawi jeśli mam błąd.
Ostatnio edytowany przez JoannaPoznan (2012-12-03 13:14:43)
Offline
a czy te mufinki wyrosną? bez proszku do pieczenia bezglutenowy dodaję a marchew i dynia ugotowane?a jak mała na migdały zareaguje skoro nie może orzechów może z morelami suszonymi?
Offline
Użytkownik
Olta, własnie ze wyrosna bez proszku do pieczenia Tam daje sie sode oczyszczona w smaku słonym.
Własnie robiłam muffinki z maka gryczaną bez glutenowa i wyszły smaczne.
Marchew i dynie dajesz surowe.
Nie musisz dawac migdały jak nie wiesz. Mozesz dac morele, ale musisz je pokroic na wiekość dużej rodzynki.
Mozna tam kombinowac bez problemu. Można dać żurawine, albo orzechy włoskie itp.
Ja kupiłam w Tesco takie papierowe foremki i duża łyżka ciasta na jedna muffinke wystrczyła. Kupiłam tez blache z wnękami na babeczki i wyszły takie zgrabne
Offline
Użytkownik
olta1 napisał:
A JAK Z DYNIĄ BO MAM TYLKO MROŻONĄ JUŻ?
Mrożoną? Ja jeszcze kupiłam normalnie na rynku. Dynie świeżą szatkownicą o małych oczkach. Tak samo marchewke.
Duże kawałki masz zamrożone? Bo ja wkładam takie kawałki jak mi sie mieszczą do maszyny i już.
Offline
Użytkownik
Witajcie
już po urodzinkach,co prawda były tylko dla rodzinki ale co nieco zrobiłam:)
Dżem dyniowy wyszedł pyszny,położyłam go na kruche ciasto do pizzy z nowej książki A.Ciesielskiej i wszyscy się zajadali:)Ciasto trochę posoliłam i mąkę dałam pół na pół z żytnią.
Inny wariant nadzienia do tej tartej to zmielone mięso i warzywa z rosołu i na to jeszcze marchewka z groszkiem.Warstwa jest dosyć wysoka więc foremka do tartej też musi mieć ze 3 cm wysokości:)Do tej wersji ciasto posoliłam już normalnie(chyba 1,5 łyżeczki)Olaf się zajadał a goście stwierdzili że pysznie wygląda:)
Przepis na dżem:dynię zapażamy z paroma łyżkami wody,jak już będzie miękka to miksujemy dodajemy szcz. soli,cytrynę(tyle żeby złamała mdły smak dyni), kurkumę,miód,goździki,imbir(nie dodawajcie cynamonu,psuje smak).Proporcje robiłam na oko więc same musicie dosmakować
Pozdrawiam już poświątecznie
Offline