forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Administrator
Zakładam wąteczek jesienny. Tutaj teraz możecie pytać i odpowiadać na pytania.
Światełko przesyłam
Offline
Witam.
Ja standardowo zapytam, czy zmieniamy cos w gotowaniu, czegos wiecej/mniej? Tak generalnie.
oraz pytanie nr 2: Gaja oddychajac charczy od killku, kilkunastu dni, czy mam podac imbirowke, albo cos innego?
Zwlaszcza, kiedy zasypia. Od czego to moze byc?
z wielkimi pozdrowieniami
Offline
Administrator
Marto gotujesz pod przykryciem jak w większości pór roku, trochę bardziej intensywnie ale puki ciepło nie przesadzaj. Mnie np. się chce ostrego rosołu już, choć dzieciom ostro nie gotuj. Wszystko zależy od indywidualnych tendencji organizmu a dzieci bardziej słodkiego smaku potrzebują niż ostrego.
U mnie jesienią dość często króluje porowa zupa i dyniowa oraz różne wariacje na bazie porów.
Gajce możesz podać imbirówkę przez kilka dni.
Pozdrawiam
Offline
Magdo mam zrobione pierogi z mięsem , jak je mogę odgrzać w wodzie?
I jeszcze jakbym chciała wcześniej sobie obrać ziemniaki na obiad, to jak je przechować, żeby nie szczerniały? Kiedyś zalewałam zimną wodą, ale to chyba raczej nie jest zgodne z pp.
Offline
Administrator
Ago możesz odgrzać w wodzie z kurkumą, kminkiem, olejem lub oliwą, imbirem, solą lub ugotowane na patelni odsmażyć.
Ziemniaki też w wodzie przetrzymuje czasem.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Jak wam lato mija?
Offline
Magdalena Dudek napisał:
Ago możesz odgrzać w wodzie z kurkumą, kminkiem, olejem lub oliwą, imbirem, solą lub ugotowane na patelni odsmażyć.
Ziemniaki też w wodzie przetrzymuje czasem.
dziękuję
Ale w którym momencie wrzucić te pierogi? Na sam koniec?
Co do tych ziemniaków, to czy można np zrobić tak, że je podgotować i zostawić w tej wodzie z przyprawami, a potem dogotować? Albo np jak gotuję fasolkę, kalafiora i mi więcej zostanie to czy też można w tej wodzie zostawić i na następny dzień zagotować z powrotem?
pozdrowionka z nad jeziora
Jeszcze jakąś podpowiedź jak zrobić ogórki kiszone i czy dziewczyny moje mogłyby je jeść?
Offline
Administrator
Ago ja surowe ziemniaki w zimnej wodzie trzymam. Kalafiora ugotowanego wyciągam z wody i jak zostanie chowam do lodówki a na 2 dzień go w bułce odgrzewam. Ogórków kiszonych twoim dziewczynom puki co nie wolno.
Do wszystkich forumowiczów
Witam. Na wasze pytania będę odpowiadać raz w tygodniu w poniedziałki lub środy. Bardzo proszę bardziej doświadczone dziewczyny o pomoc nowym, wchodzącym dopiero w pp matkom i podzielenie się swymi doświadczeniami.
Pozdrawiam
Offline
Użytkownik
Witam
Chciałam zrobić zupe migdałową. W przepisie sa płatki, ale ja dostałam w sklepie zmielone migdały - czy tez takie mogą byc? Wiem, w jakie miesiące mozna ją jeść, jednak córka wyszła dopiero z kataru - czy powinnam odczekać czy moge dziś ugotować? Czy moge dać do zupy ryz basmati czy lepiej zwykły?
Pozdrawiam
Joanna
Offline
witam szukam przepisu jak zrobić sos do mięska pieczonego bo mi się skończył a zostało mięsko i chcę małej dać z kopytkami ale samo to jest takie suche??? poradzcie coś?
Offline
Użytkownik
Olta1 - a nie masz kasiązki Ciesielskiej Filozofia Zdrowia? Tam jest przepis na sos przy schabie pieczonym. Nie pamietam dokładnie co sie dawało, ale tak z pamięci:
- wywar po miesie, dolac zimnej wody
- zagotowac dodac soli do smaku
- cytryna
- tymianek i kukruma
- masło lub oliwa z oliwek
- pieprz do smaku
Jakoś tak - niech mnie ktoś poprawi jak sie myle
Ps. Dopiero teraz doczytałam, ze nie masz wywaru.... to nie wiem....
A może byś zrobiła do tego mięska i kopytek taka zupe krem? np z marchewki i pora? Moze byc smaczne:) i szybko do zrobienia Ugotowac, zmiksowac i przyprawic
Ostatnio edytowany przez JoannaPoznan (2012-08-29 11:42:48)
Offline
Użytkownik
może po prostu polej zupką i tyle:),albo zrób jakieś warzywka i nie zagęszczaj mąką,wyjdzie ci wtedy coś ala sosik
Offline
dziekuję za podpowiedzi podgrzałam na masełku i też zjadła w czy wy robicie kotlety z piersi i jakiej mąki uzywacie do panierki?
Offline
Nowy użytkownik
i ja mam pytanie. zaczęłam próby z gotowaniem pp z tydzień temu, idzie jak po grudzie. mały, prawie 1,5 roku, uczulony na soję, i tak połowy z tego co zrobie nie chce więc tak pp w 30-40% może je. No ale wyskoczyły mu takie jakby pryszcze na całym ciele, nie dużo, po kilka sztuk. Co dzień dochodzą nowe, tamte stare jakby znikają (takie mniejsze się robią). czy to może być spowodowane zmianą diety? może jakiegoś smaku za dużo mu daję?
i jeszcze o mnie pytanie, głupie może. strasznie zaczęła boleć mnie głowa, tak jakby z głodu, chociaż jem. bardzo często czuję głód, taki ssący, nigdy aż tak nie miałam. i zawsze jak zjem coś rozgrzewającego muszę, po prostu musze np napić się zimne wody to nie jest normalne chyba?
Offline
Użytkownik
bluebabajaga myślę że ci się mały poprostu czyści z syfu który ma w sobie,jeśli nie zmusisz go do jedzenia w 100% pp to na efekty nie masz co liczyć.Tak to już jest z nami alergikami-testowałam na sobie niestety:)
A powiedz czy jak coś ugotujesz i próbujesz tego to ci smakuje?bo jeśli nie to dziecku też nie będzie smakować(przynajmniej zazwyczaj tak jest)musisz dobrze doprawiać to co mu dajesz,ja już się nauczyłam,jak mi olaf nie chce czegoś jeść to zazwyczaj za mało soli daję,dosalam mu wtedy i jest ok:)Ostatnim hitem jest polenta na rosole z najnowszej książki A.Ciesielskiej,normalnie zjadł prawie cały garnek(2 szklanki rosołu i 150 g kaszki)a zwykłej polenty nigdy nie chciał ruszyć
Jeśli chodzi o twoją potrzebę wypicia wody po posiłku to myślę że coś źle dosmakowujesz,może za ostro doprawiasz,albo za mało kwaśnego dajesz?Uczucie ssania masz tak często bo twój organizm informuje cię że potrzebuje nowej dawki energii z naszego cudownego jedzonka:)Na początku tak jest,nie zdziw się jak ci dziecię będzie wołać o jedzenie co godzinę albo 1,5 ,nie dawaj mu wtedy chrupka tylko talerz zupy lub coś równie treściwego:)a jak nie będzie chciał jeść z talerza to moim patentem jest kubek z taką szeroką rurką chyba z canpol baby.
olta ja robię kotlety z piersi indyka ale oliemu jeszcze nie dawałam,używam normalnej mąki pszennej-wychodzą przepyszne(przepis też z nowej książki A.Ciesielskiej:),Oliemu nie daje bo one są panierowane w całym jajku a olaf nie ma za fajnej reakci na białko,chociaż już dawno nic mu nie dawałam-może czas już sprawdzić
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez olafek2009 (2012-09-01 13:02:56)
Offline