forum poświęcone alergiom u dzieci i możliwościom ich likwidowania poprzez zdrową dietę
Od kilkunastu dni mam problem z moją córką, która kategorycznie odmawia jedzenia zupek... Zjada owsiankę, bez żadnego problemu ale kiedy dostaje zupkę to ciężko jej czasem nawet 1 łyżeczkę podać.. Czasem zje kilka i to wszystko.. Próbowałam gotować już różne zupki i żadna jej nie pasuje, a jeszcze kilka tygodni temu nie było problemu Przecież nie mogę 11,5 miesięcznego dziecka tylko kaszkami karmić.. A z powodu alergii nie wiele innego chyba mogę wprowadzić. Macie jakiś pomysł???
Administrator
Lencja spróbuj jej podać np. ziemniaka lub placuszki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków polane zupką albo polentę. Może taka wersja przejdzie. Możesz też przedzwonić może to energetyczna blokada.
Nowy użytkownik
Witam! Jestem Tutaj pierwszy raz. Mam 3letniego Kubusia,który ma azs oraz wtórny zespół złego wchłaniania. Trzustka żołądek i dwunastnica żle pracuja. zaczełam czytać o pp i postanowiłam wprowadzić w życie. Ale....mam duży problem,Kubuś nie chce jeść owsianki...szuka w niej makaronu lub ziemniaczków (wg niego taka jest zupka) a chleba nigdy nie jadł....tylko bułki. Bo chlebek mu nie smakował od małego. i co z tym fantem......proszę o pomoc Kasia
Owisankę można zrobić wodnistą, zmiksować i jako picie dawać dziecku w butlkę np. ..
Jeśli chodzi o zupki- moje dziecko też od 2-3 tyg nie chce nawet ŁYŻKI zupki zjeść, a wcześniej czekał na zupę .. więc jedyne co wymyśliłam do mu daje z kaszką kukurydzianą - polentą i wtedy zjada
jak jest gęsta
ach to jakiś okres na niejedzenie? Mati też od ok tyg. nie chce zupek. Owsianke zje ale w zdecydowanie mniejszej ilości jak do tej pory a zupke to tylko jak nad nim posiedze i go nakarmie. Wcześniej to sie sam rzucał na miseczke z łyżeczką. Tardi u nas też polenta daje rade. Ale codziennie to chyba jej nie można dawać. Poza tym coś ostatnio mi żółtka nie toleruje w owsiance. Zaropiałe ma na drugi dzień oczka. Pomyślałam, że trzeba zakwasić mocniej. Tak więc zrobiłam i było chyba jeszcze gorzej. Lało mu się z oczu cały dzień a rano ledwo je otworzył. Teraz już jest ok ale nie rozumiem dlaczego zaczął tak reagować na żółtko. Raz na jakiś czas próbuje i tak samo jest za każdym razem.
Administrator
Andziu jest lato. Zbyt duża ilość tłuszczów mięsa, żółtka powoduje ropienie oczu. Dlatego latem tych produktów je się mniej.
tak tak... wiem. Daje Matiemu teraz bardzo mało mięska i tłuszczów a i tak się zdarzają takie akcje. W ogole też się ostatnio zdarzają wysypy. Eh coś dół ostatno jest. Mam czasem dość jak się napatrze na inne dzieciaczki które zajadają co chcą z talerzy rodziców a my z mężem jak najdalej ze swoimi talerzami od dziecka. A i tak mu się zdarza, że coś skubnie od nas i wystarczy ociupeńka i od razu widać tego efekty na jego skórze, kupie, oczkach grrrr...
Witajcie ! Cieszę się, że odnalazłam ten wątek. Mania (10 m-cy) też zaczęła odmawiać jedzenia zupek. W dzień jest z opiekunką, która bardzo się stara, ale niewiele może wskurać. Owsiankę zajada ze smakiem i bez problemu. Zupkę natomiast (gotuję gęste od ziemniaków zupki pp) udaje mi się wcisnąć podczas kąpieli - na kolację. I stąd moje pytanie, czy mięsna zupka na kolację to dobry pomysł? Jakie przygotowywać posiłki bezzupne, aby dziecko zjadło przy opiekunce? czy przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków znajdę w e-booku? Dodam, że karmię jeszcze piersią, Mania jest zdrowa, bez problemów alergicznych. Pozdrawiam wszystkich ciepło serdecznie w ostatni dzień kalendarzowego lata
Iza
Administrator
Hajduczek przepis na ziemniaczki jest w książce. Zupkę możesz pokombinować może dziecko by chciało jakieś kawałki w niej mieć np. ziemniaki lub chlebek podrobić do zupki i wtedy rzadsza zrobić, albo groszek ptysiowy, żeby coś pływało.
moja też miała dużą niechęc do zupek jak była w nich choćby troszeczkę cebuli. Wolała latać glodna niz zjeść nawet łyżeczkę. Możecie wypróbować, a nuż